Szkolenie wyjazdowe nt. produktów lokalnych - relacja
W dniu 23 października 2017 r. (poniedziałek) Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie” zorganizowała szkolenie wyjazdowe nt. produktów lokalnych po terenie województwa podlaskiego dla osób zajmujących się wytwarzaniem produktów/usług na bazie lokalnych zasobów, jak również przedstawicielom instytucji, zajmujących się promowaniem produktów lokalnych.
Szkolenie rozpoczęliśmy w Śliwie (gmina Choroszcz), gdzie przyjął nas właściciel Firmy Vita-Smak, Pan Krzysztof Zagórski. Zostaliśmy oprowadzeni po zakładzie oraz uczestniczyliśmy w pogadance nt. identyfikacji, sprzedaży i budowaniu marki produktów lokalnych jakimi są, w przypadku tego przedsiębiorstw - ogórek i kapusta. Wspaniałe przetwory, a więc kapusta kwaszona, ogórki kwaszone i konserwowe oraz sok z kwaszonej kapusty, smakowały wszystkim uczestnikom wyjazdu.
W następnej kolejności udaliśmy się do gminy Sokółka, do samego serca Puszczy Knyszyńskiej, gdzie w miejscowości Dworzysk, Pani Urszula Kopciewska z mężem Grzegorzem prowadzi własne gospodarstwo, nakierowane na uprawę mało znanej w naszym klimacie krzewinki – lawendy. Napojeni gorącą herbatą z tym ziołem oraz rumiankiem, miodem i cytryną, słuchaliśmy wykładu nt. sposobów przetwarzania tego produktu w lecznicze herbatki (głównie na uspokojenie nerwów), kosmetyki, świece a nawet jako dodatki do lodów.
Ostatnim punktem programu była wizyta w Tatarskiej Jurcie, w Kruszynianach, gdzie Pani Dżanetta Bogdanowicz, opowiedziała nam historię rejestracji na liście produktów tradycyjnych – pierekaczewnika – tatarskiego pieroga makaronowego oraz historii rozwoju jej firmy opartej na tradycyjnej kuchni tatarskiej.
Pomimo chłodnej pogody i niesprzyjającej aury wszyscy uczestnicy szkolenia wyjazdowego wrócili z nową wiedzą nt. budowania marki produktu lokalnego. Dziękujemy producentom za miłe i serdeczne przyjęcie a uczestnikom życzymy nowych pomysłów na własne, lokalne biznesy.
Dodano: 24.10.2017