A A A Powiększ tekst
Mapa strony
LGD Brama na Podlasie

Kulinarne Unikaty Lokalną Tradycją

 
Kulinarne Unikaty Lokalną Tradycją
 

W dniach 15-16 listopada 2021 r. odbyły się warsztaty kulinarne. Program warsztatów obejmował m.in. część teoretyczną, w ramach której przewidziano zapoznanie z budynkiem przetwórstwa lokalnego „Inkubator Podlaskich Produktów Tradycyjnych” (szczegółowe omówienie dostępnych urządzeń, układu funkcjonalnego pomieszczeń, zastosowanych rozwiązań, zgodności z przepisami bezpieczeństwa żywności) oraz przedstawienie procesu przygotowywania mięs dojrzewających ze szczególnym naciskiem na produkt regionalny: Kindziuk Podlaski. W zakresie zajęć praktycznych uczestnicy warsztatów mieli możliwość lepienia pierogów/pielmieni oraz przygotowywania mięs wędzonych, na przykładzie kiełbasy sokólskiej.
 
W dniach 28 września-2 października 2021 roku, odbył się wyjazd studyjny. Celem wyjazdu było zapoznanie uczestników z produktami lokalnymi regionu Włoch w którym odbywała się wizyta oraz nabycie wiedzy w zakresie sposobu identyfikacji i promocji produktu lokalnego a także zaobserwowanie dobrych praktyk w zakresie wykorzystania lokalnego dziedzictwa kulinarnego, przyrodniczego i kulturowego dla poprawy jakości życia mieszkańców na terenach wiejskich
 

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Brama na Podlasie” realizuje projekt pt.„Kulinarne Unikaty Lokalną Tradycją” o akronimie KULT współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 zgodnie z Umową nr 00011-6936-UM1020012/18 z dnia 2 września 2021 r. Projekt realizowany jest w partnerstwie ze: Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Szlak Tatarski" oraz Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania "N.A.R.E.W.” Narwiańska Akcja Rozwoju Ekonomicznego Wsi
 
Celem projektu jest podniesienie atrakcyjności obszarów LGD poprzez utworzenie infrastruktury oraz map ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych, a także zwiększenie wiedzy mieszkańców terenów realizacji LSR na temat rozwoju obszarów, identyfikacji i promocji produktu lokalnego w oparciu o lokalne zasoby
 
Termin realizacji projektu: 09.2021-06.2022 r.
 
W ramach projektu odbędą się m.in. wizyta studyjna, warsztaty kulinarne opracowanie map interaktywnych, a także wyjazd na targi.
 
Udział Lokalnej Grupy Działania „Brama na Podlasie”: 127 909,73
 
Dodano: 06.09.2021
Baza dobrych praktyk

PARTNERZY

Gmina Brańsk

Gmina Brańsk

Miasto Brańsk

Miasto Brańsk

Ciechanowiec

Ciechanowiec

Czyżew

Czyżew

Klukowo

Klukowo

Kołaki Kościelne

Kołaki Kościelne

Nowe Piekuty

Nowe Piekuty

Rudka

Rudka

Rutki

Rutki

Szepietowo

Szepietowo

Gmina Wysokie Mazowieckie

Gmina Wysokie Mazowieckie

Wysokie Mazowieckie

Wysokie Mazowieckie

Zambrów

Zambrów

Gmina Kulesze Kościelne

Gmina Kulesze Kościelne

POLECANE STRONY

LGD "Brama na Podlasie" w obiektywie kamery
Informacja o plikach cookies: Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Stronę odwiedzono 64 razy.
Hosting: pvi.pl